Mercy Ships stöttar internationellt symposium om utveckling av kirurgi, obstetrik och anestesi i Afrika.

Den globala humanitära organisationen Mercy Ships uppmärksammar sina 30 år av insatser i Afrika genom att ytterligare stärka sina partnerskap med afrikanska länder och intressenter inom hälsosektorn. I maj och juni 2022 står organisationen för ett antal evenemang. Det första är ett internationellt symposium om att stärka vårdsystemen för kirurgi, obstetrik och anestesi i Afrika till år 2030. Symposiet arrangeras av Senegals regering, med stöd av Mercy Ships, i Dakar, Senegal, den 4–6 maj.

Det internationella symposiet organiseras av Senegals regering, Mercy Ships, Världshälsoorganisationens (WHO) regionala kontor för Afrika, West African College of Surgeons, Smile Train och ytterligare partners. Med fler än 200 deltagare, däribland flera afrikanska hälsoministrar, utgör symposiet ett unikt tillfälle att skapa en gemensam strategi för att stärka tillgången till kirurgisk, obstetrisk och anestetisk vård i Afrika.

”Under de tre senaste decennierna har folkhälsan i Afrika kontinuerligt förbättrats trots skillnader mellan regioner och inom länder. De två senaste decennierna har fokus inom det globala hälsoarbetet riktats mot enskilda sjukdomar, medan kirurgisk vård inte alltid har fått den uppmärksamhet den förtjänar. Därför gläds vi åt att få ta emot nationella ledare för hälso- och sjukvård som kommer att ägna sig åt de viktigaste utmaningarna i arbetet med att nå målet om allmän tillgång till kirurgisk vård i Afrika senast 2030”, säger Dr Pierre M´Pele, chef för Mercy Ships Afrikakontor. ​

Symposiet består av två delar: ett expertmöte den 4-5 maj och ett toppmöte för hälsoministrar den

6 maj. Båda äger rum på King Fahd Hotel i Dakar, Senegal. Under mötena kommer diskussioner att föras om det nuvarande läget för kirurgisk, obstetrisk och anestetisk vård i Afrika, inklusive brister, prioriterade mål, strategier för genomförande och investeringar. Under expertmötet kommer också en bedömning av läget för kirurgisk, obstetrisk och anestetisk vård i 47 afrikanska länder att presenteras av WHOs regionala Afrikakontor. Symposiets slutresultatet ska bli en regional plan som godkänns av de afrikanska hälsoministrarna.

Evenemanget fortsätter den 2 juni. Då hålls en namngivningsceremoni i Dakar, Senegal, för världens största civila specialbyggda sjukhusfartyg - Global Mercy. Med ceremonin, som genomförs tillsammans med ett antal afrikanska länder, firar Mercy Ships sina 30 år av insatser och samarbeten på den afrikanska kontinenten. Global Mercy, som är på 37 000 bruttoton, kommer att tjänstgöra tillsammans med sjukhusfartyget Africa Mercy som för närvarande ligger i Dakar. Med det nya fartyget förväntar sig Mercy Ships att kunna mer än fördubbla effekten av sitt arbete med livsavgörande operationer och medicinsk utbildning för lokal personal.

”Det är ett privilegium och en ära att välkomna Mercy Ships nya fartyg, Global Mercy, världens största civila sjukhusfartyg, till Senegal. Namngivningsceremonin sammanfaller

med andra aktiviteter, till exempel ett symposium om utmaningarna inom kirurgisk och obstetrisk vård i Afrika. Experter kommer att tala om visionen 2020-30 för kirurgi i Afrika och de frågor som står på agendan. Jag bjuder in afrikaner att delta fullt ut i all verksamhet som främjar solidaritet och bistånd. Jag tror att vissa redan har gjort det, men vi behöver att alla tar sig an denna vision”, säger Senegals president, Macky Sall, nuvarande ordförande Afrikanska unionen.

Den 2 juni hålls också ett samtal om ledarskap för rättvis tillgång till kirurgisk, obstetrisk och anestetisk vård i Afrika. Då deltar afrikanska statschefer, internationella ledare, African Friends of Mercy Ships och Friends of Africa. Hela evenemanget avslutas den 2 juni genom undertecknandet av Dakardeklarationen om att stärka hälsovårdssystem inom kirurgisk, obstetrisk och anestetisk vård i Afrika till 2030.

För pressmaterial och mer information om deltagande i presskonferensen den 6 maj, besök https://mercyships.africa/press/.

Stefan Sonesson

Stefan Sonesson

Sverigechef, Mercy Ships Sverige
Stanley Ekelund

Stanley Ekelund

Marketing Communications Manager

 

Få uppdateringar i din brevlåda

Genom att klicka på "Prenumerera" bekräftar jag att jag har läst och samtycker till Integritetspolicy.

Om Mercy Ships Sverige

Global hälsovård har under de två senaste decennierna fokuserats på enskilda sjukdomar, medan kirurgisk vård i låginkomstländer inte fått tillräcklig uppmärksamhet. Bristen på säker kirurgi leder till nästan 17 miljoner dödsfall per år. 

Mercy Ships ger, via sina sjukhusfartyg, gratis högklassig sjukvård, uppbyggnad av sjukvårdskapacitet och hållbar utveckling till dem med minst resurser. Mercy Ships grundades av Don och Deyon Stephens 1978 och har sedan dess arbetat i fler än 55 utvecklingsländer, bidragit med vård och utveckling till ett värde av över 17 miljarder kronor och behandlat fler än 2,8 miljoner människor. Besättningen på fartygen utgörs av cirka 1 200 volontärer per år från fler än 60 länder. De är kirurger, tandläkare, sjuksköterskor, vårdutbildare, lärare, kockar, sjömän, ingenjörer och jordbruksexperter som ger av sin tid och kompetens. Med kontor i 16 länder och ett afrikanskt center strävar Mercy Ships efter att göra skillnad för individer och bistå nationer.

Kontakt

Box 7008 SE-402 31 Göteborg

+46317766936

[email protected]

www.mercyships.se