Mercy Ships lanserar stödfond till Afrika på 2,5 miljoner kronor

Stödfondens ska användas för att förebygga smittspridning och stödja medicinsk vård. Fokus kommer att vara Senegal, Guinea, Liberia, Benin och Kamerun.

”Mercy Ships vill göra allt som står i vår makt för att förhindra ytterligare utbrott och spridning av coronavirus i Afrika. Därför har vi inrättat en stödfond för Afrika på 2,5 miljoner kronor. Med denna stödfond vill vi stödja de lokala myndigheterna, sjukhus och vårdinrättningar. Detta för att säkra att de fattigaste fortsätter att ha tillgång till medicinsk hjälp även under dessa osäkra tider”, säger Tomas Fransson, Sverigechef Mercy Ships.

Varför en stödfond till Afrika?

Afrika är den kontinent som länge haft få fall av det nya coronaviruset, men nyligen har man sett en ökad spridning av covid-19. Experter varnar också för att antalet fall underskattas och att det kan få förödande konsekvenser för virusets utbredning i Afrika.Sjukvårdssystemen i de subsahariska länderna i Afrika är mycket sårbara. Befolkningen har begränsad eller ingen tillgång till säker sjukvård som de har råd med. Behovet av medicinsk hjälp är mycket stort. På grund av bristen på infrastruktur inom hälso- och sjukvård kan ytterligare spridning av coronavirus i dessa länder få katastrofala konsekvenser. Genom att starta denna stödfond är målsättningen att förebygga den ökande spridningen i Afrika och stödja de lokala myndigheterna och sjukvårdsinrättningarna i deras kamp mot covid-19.

Stödfonden kommer att användas i Senegal, Guinea, Liberia, Benin och Kamerun.

Detta är länder som Mercy Ships nyligen gjort insatser i och har för avsikt att återvända till när det är möjligt. Dessutom är dessa partnerländer bland de fattigaste i världen enligt FN:s Human Development Index (HDI). Tack vare goda relationer med dessa länder kan en snabb insats göras och en maximal effekt uppnås.

Hur används medlen i stödfonden?

  • Medicinsk utrustning för de lokala vårdarbetarna i kampen mot covid-19, inklusive ansiktsmasker, skoskydd, skyddsglasögon och ansiktsvisir.
  • Arbeta online med utbildning av den lokala vårdpersonalen i hantering av kritiskt sjuka patienter.
  • Förebygga spridningen genom att informera lokalbefolkningen om virusets risker och hur de kan skydda sig.
  • Omedelbar och akutvård för sjuka patienter.

Var med att stötta detta viktiga arbete nu! Det är nu vi kan förhindra spridningen i Afrika. Sätt in valfri gåva på PG: 90 00 93-6 eller Swish: 90 00 936 (Märk med ”Afrika stödfond”).

Stanley Ekelund

Stanley Ekelund

Marketing Communications Manager

 

Få uppdateringar i din brevlåda

Genom att klicka på "Prenumerera" bekräftar jag att jag har läst och samtycker till Integritetspolicy.

Om Mercy Ships Sverige

Global hälsovård har under de två senaste decennierna fokuserats på enskilda sjukdomar, medan kirurgisk vård i låginkomstländer inte fått tillräcklig uppmärksamhet. Bristen på säker kirurgi leder till nästan 17 miljoner dödsfall per år. 

Mercy Ships ger, via sina sjukhusfartyg, gratis högklassig sjukvård, uppbyggnad av sjukvårdskapacitet och hållbar utveckling till dem med minst resurser. Mercy Ships grundades av Don och Deyon Stephens 1978 och har sedan dess arbetat i fler än 55 utvecklingsländer, bidragit med vård och utveckling till ett värde av över 17 miljarder kronor och behandlat fler än 2,8 miljoner människor. Besättningen på fartygen utgörs av cirka 1 200 volontärer per år från fler än 60 länder. De är kirurger, tandläkare, sjuksköterskor, vårdutbildare, lärare, kockar, sjömän, ingenjörer och jordbruksexperter som ger av sin tid och kompetens. Med kontor i 16 länder och ett afrikanskt center strävar Mercy Ships efter att göra skillnad för individer och bistå nationer.

Kontakt

Box 7008 SE-402 31 Göteborg

+46317766936

[email protected]

www.mercyships.se