Mercy Ships fisteloperationer ger drabbade kvinnor ny framtid

Fistel i underlivet orsakas av komplicerade förlossningar och drabbar främst unga kvinnor på landsbygden i utvecklingsländer där mödravård saknas. Fisteln läker inte utan behandling och följderna inkluderar stort lidande, både fysiskt och psykiskt. Därför är operation av fistlar ett fokusområde för välgörenhetsorganisationen Mercy Ships som inför Mors Dag vill uppmuntra tillomtanke om mödrar i världens fattigaste länder.

 
 

Enligt WHO lever mellan två och tre miljoner kvinnor med fistel i underlivet och 50 000 - 100 000 drabbas varje år. Men mörkertalet är stort. Fisteln uppstår vid komplicerade och långdragna förlossningar, ofta orsakade av att kvinnans bäcken är för trångt. Vävnad i slidan skadas och det uppstår en öppning mellan slidan och urinblåsan och/eller ändtarmen vilket orsakar urin- och avföringsinkontinens. Läckaget skapar också inflammationer och sår i slidan och på benen.

De drabbade kvinnorna blir ofta lämnade av sina män och dessutom utstötta av familj och samhälle.

I världens fattigaste länder finns inte tillgång till förlossningsvård eller kejsarsnitt. Förlossningarna sker ofta i hemmen utan hjälp av vårdpersonal och förlossningsskador är vanliga. På sjukhusfartyget Africa Mercy, som drivs av välgörenhetsorganisationen Mercy Ships, har flera tusen kvinnor med fistel i underlivet hjälpts genom operation och efterföljande fysioterapeutisk behandling. Kvinnorna får också psykologiskt stöd för att läka mentalt och kunna återgå till normala liv.

”Operation av fistel i underlivet är ett av våra prioriterade medicinska områden. Behandlingen gör en enorm skillnad för kvinnorna och de får en ny framtid. Inför Mors Dag vill vi uppmuntra till att kombinera uppvaktningen av sin egen mamma med att ge en gåva till Mercy Ships och därigenom hjälpa andra mödrar”, säger Tomas Fransson, Sverigechef för Mercy Ships.

Kvinnorna tillbringar flera veckor efter operationen ombord på sjukhusfartyget med rehabilitering på en särskild klinik på land. Behandlingen avslutas med en glädjefylld ceremoni som både bekräftar slutet på deras sjukdomspräglade liv och uppmuntrar och stärker dem inför att de ska återvända hem.

”Jag fick verkligen förståelse för både problemen och den stora betydelsen operationen har för de drabbade kvinnorna. Det var fantastiskt att få se dem läka och få tillbaka livsglädjen”, ​ berättar Birgitta Plyhm, pr-ansvarig för Mercy Ships i Sverige, som besökte sjukhusfartyget Africa Mercy när det för några år sedan var stationerat i Madagaskar - ett land med många fall av obstretisk fistel.

Förutom att ge sjukvård bistår Mercy Ships också fattiga länder med att bygga upp egen sjukvårdskapacitet. Under Africa Mercys vistelse i Madagaskar startades ett hälsocentrum för fistelpatienter och lokala läkare fick specialutbildning i fistelkirurgi.

Om Mairamou

Mairamou hade ett lyckligt liv i Kamerun och såg fram emot att bilda familj. Men allt ändrades när hon födde sitt första barn. Förlossningen blev långdragen, barnet dog och Mairamou drabbades av obstretisk fistula med inkontinens. Kort därefter dog hennes man. Lukten från inkontinensen gjorde att Mairamou inte längre var välkommen någonstans. I stället isolerade hon sig. I sju långa år.

Men så hörde hon om Mercy Ships på den lokala radiostationen och återigen ändrade sig allt. Mairamou opererades och rehabiliterades ombord på Africa Mercy tillsammans med en grupp kvinnor som alla hade samma besvär och samma erfarenhet av att ha blivit utstötta. Som avslutning på behandlingen hedras fistelopererade kvinnor av Mercy Ships med en festlig ceremoni.

För Mairamou var ceremonin den perfekta symbolen för starten på hennes nya liv. Efter sju års sorger var hon redo.

”Den här platsen och tiden kommer jag att se tillbaka på och glädjas åt under resten av mitt liv. Jag tvivlade till och med på Gud men nu har mina böner blivit hörda. Jag har fått så mycket kärlek, nu är allt annorlunda och jag kan göra vad jag vill”, säger hon.


Bakgrundsfakta:

Fistel i underlivet är en onormal öppning mellan slidan och blåsan och/eller ändtarmen. Under förlossningen pressar barnets huvud på bindväven i slidan vilket leder till att vävnaden dör och det bildas ett hål. Följden blir läckage från urinblåsa och ändtarm. Lukten av urin och avföring leder till att den drabbade kvinnan blir stigmatiserad och utstött av familj och samhälle. Många av kvinnornas män lämnar dem både på grund av lukten och för att de inte kan tillfredsställa dem sexuellt. Kvinnor med fistel i underlivet kan också utveckla infektioner. Det är svårt för många kvinnor att få tillgång till blöjor eller andra hjälpmedel.Idag beräknas mellan 50 000 och 100 000 kvinnor i världen drabbas av fistel i underlivet varje år. Uppskattningsvis lever mellan två och tre miljoner kvinnor med symtomen. Troligen är det många fler.Metoden för att hjälpa kvinnor med fistel i underlivet är operation och fysioterapeutisk rehabilitering, som hjälper dem att återta kontrollen över de muskler som inte fungerar på grund av fisteln.

De främsta förebyggande åtgärderna som behövs för att minska förekomsten av fistel i underlivet är uppbyggnad av mödra- och förlossningsvård och att undvika att kvinnor blir gravida innan deras bäcken är fullt utvecklade.

Stanley Ekelund

Stanley Ekelund

Marketing Communications Manager

 

Få uppdateringar i din brevlåda

Genom att klicka på "Prenumerera" bekräftar jag att jag har läst och samtycker till Integritetspolicy.

Om Mercy Ships Sverige

Global hälsovård har under de två senaste decennierna fokuserats på enskilda sjukdomar, medan kirurgisk vård i låginkomstländer inte fått tillräcklig uppmärksamhet. Bristen på säker kirurgi leder till nästan 17 miljoner dödsfall per år. 

Mercy Ships ger, via sina sjukhusfartyg, gratis högklassig sjukvård, uppbyggnad av sjukvårdskapacitet och hållbar utveckling till dem med minst resurser. Mercy Ships grundades av Don och Deyon Stephens 1978 och har sedan dess arbetat i fler än 55 utvecklingsländer, bidragit med vård och utveckling till ett värde av över 17 miljarder kronor och behandlat fler än 2,8 miljoner människor. Besättningen på fartygen utgörs av cirka 1 200 volontärer per år från fler än 60 länder. De är kirurger, tandläkare, sjuksköterskor, vårdutbildare, lärare, kockar, sjömän, ingenjörer och jordbruksexperter som ger av sin tid och kompetens. Med kontor i 16 länder och ett afrikanskt center strävar Mercy Ships efter att göra skillnad för individer och bistå nationer.

Kontakt

Box 7008 SE-402 31 Göteborg

+46317766936

[email protected]

www.mercyships.se