Global Mercy™, världens största civila sjukhusfartyg, har anlänt till Europa

Efter fem års byggnation på varv i Kina har världens största civila sjukhusfartyg, Global Mercy, anlänt till Antwerpen, Belgien. Diplomati på hög nivå bidrog till att hon fick passera Suezkanalen utan avgift. Nu ska fartyget bemannas med volontärer och rustas för sina uppdrag i Afrikas fattigaste länder. Global Mercy ägs av välgörenhetsorganisationen Mercy Ships som gläds åt näringslivets engagemang i projektet.

Header-Global-Mercy.png

Efter sju veckors seglats från varvet i Kina ligger nu Global Mercy vid kaj i Antwerpens hamn. Här ska hon nu under sex månader utrustas med IT, medicinsk teknik och inredningsdetaljer. Dessutom ska hon bemannas med volontärer som vill bidra med sin kompetens och sin tid.

Afrikanska presidenter i samarbete

Global Mercys resa från varvet i Kina till Europa gick via Suezkanalen. Efter ett initiativ från Senegals president och ett unikt samarbete mellan honom, Egyptens president och berörda myndigheter fick hon passera kanalen kostnadsfritt.

”Att statsöverhuvuden på detta sätt väljer att aktivt stötta vår verksamhet är imponerande i sig och stärker ytterligare våra möjligheter att förbättra sjukvården i Afrikas fattigaste länder”, säger Stefan Sonesson, Sverigechef för Mercy Ships.

Global Mercy under färd i Suez-kanalen
Global Mercy under färd i Suez-kanalen

Engagerat näringsliv

Projektet att bygga världens största civila sjukhusfartyg på uppdrag av en välgörenhetsorganisation engagerar och har kunnat genomföras tack vare givare, volontärer och företag över hela världen. ​

”Jag blir berörd av det stora engagemang som näringslivet i Sverige visat under byggnationen av Global Mercy. Stena RoRo har lett detta unika projekt och ett flertal andra svenska företag har varit med och gjort det möjligt. De har lagt ner själ och hjärta i arbetet som i slutändan handlar om att förvandla människors liv”, fortsätter Stefan Sonesson.

Bland hundratals volontärer, som ombord på Global Mercy kommer att hjälpa till med arbetet att utrusta fartyget för framtida tjänst, finns också personer från Sverige. Pär Leander har tidigare arbetat som teknisk säljare på Caterpillar och tillsammans med sin bror Jan ska de i november jobba som volontärer under en månad ombord när fartyget ligger i hamn i Antwerpen. ”Jag hoppas under volontärsjobbet få ännu bättre insyn i organisationen och även lära mig en del nytt om marin verksamhet och skeppsbyggnad. Men även träffa nya människor och jobba tillsammans i ett projekt,” säger Per Leander.

Bröderna Pär och Jan Leander kommer att tjänstgöra som volontärer ombord på Global Mercy. ​
Foto: Marie Leander
Bröderna Pär och Jan Leander kommer att tjänstgöra som volontärer ombord på Global Mercy. ​
Foto: Marie Leander

Under första kvartalet 2022 kommer Global Mercy, då förflyttad till Rotterdam, Nederländerna, att visas upp för sponsorer, potentiella framtida volontärer, media och andra intresserade. När fartyget senare under 2022 anländer till Afrika ska detta firas i Dakar, Senegal innan hon tas i full drift som det sjukhusfartyg hon är.

Flerdubblad nytta

Fem miljarder människor i världen har inte tillgång till säker kirurgi till en kostnad som de har råd med, och sjukdomstillstånd som kräver kirurgi står för nästan en tredjedel av världens samlade sjukdomsbörda (Lancet 2015). Mercy Ships har levererat säker kirurgisk vård i Afrika i över 30 år. Med Global Mercy bygger man vidare på den gärningen. Det nya fartyget är dessutom utrustat med förstklassiga utbildningslokaler som kommer att bidra till att nyttan av insatserna i mottagarländerna flerdubblas. Volontärer med olika professionell bakgrund kommer att arbeta tillsammans med lokal vårdpersonal. På fartygets 12 däck finns bland annat sex operationssalar, vårdplatser för 200 personer, ett komplett laboratorium och utbildningsutrustning för simulering av olika vårdsituationer.

Fakta Global Mercy:
Längd: 174 meter
Bredd: 28,6 meter
Djup: 6,15 meter
Brutto: 37 000 ton
Dödvikt: 5 448 ton
Totalyta: 30 000 kvadratmeter

Stefan Sonesson

Stefan Sonesson

Sverigechef, Mercy Ships Sverige
Stanley Ekelund

Stanley Ekelund

Marketing Communications Manager

 

Få uppdateringar i din brevlåda

Genom att klicka på "Prenumerera" bekräftar jag att jag har läst och samtycker till Integritetspolicy.

Om Mercy Ships Sverige

Global hälsovård har under de två senaste decennierna fokuserats på enskilda sjukdomar, medan kirurgisk vård i låginkomstländer inte fått tillräcklig uppmärksamhet. Bristen på säker kirurgi leder till nästan 17 miljoner dödsfall per år. 

Mercy Ships ger, via sina sjukhusfartyg, gratis högklassig sjukvård, uppbyggnad av sjukvårdskapacitet och hållbar utveckling till dem med minst resurser. Mercy Ships grundades av Don och Deyon Stephens 1978 och har sedan dess arbetat i fler än 55 utvecklingsländer, bidragit med vård och utveckling till ett värde av över 17 miljarder kronor och behandlat fler än 2,8 miljoner människor. Besättningen på fartygen utgörs av cirka 1 200 volontärer per år från fler än 60 länder. De är kirurger, tandläkare, sjuksköterskor, vårdutbildare, lärare, kockar, sjömän, ingenjörer och jordbruksexperter som ger av sin tid och kompetens. Med kontor i 16 länder och ett afrikanskt center strävar Mercy Ships efter att göra skillnad för individer och bistå nationer.

Kontakt

Box 7008 SE-402 31 Göteborg

+46317766936

[email protected]

www.mercyships.se