Global Mercy invigd i Dakar och igång med sin första insats

Det nybyggda sjukhusfartyget Global Mercys ankomst till Dakar i Senegal har firats med flera ceremonier och är nu igång med sin första insats – ett omfattande utbildningsprogram, utformat för att utöka sjukvårdskapaciteten i Afrika.

SNC220602_AFRICA_CELEBRATION_GLM_BLESSING_CEREMONY_JM003_HI.jpg

Redan innan firandet av Global Mercys ankomst till Senegal hade avslutats påbörjade besättningen ett stort utbildningsuppdrag. Under juni månad får fler än 260 medarbetare från den senegalesiska hälso- och sjukvården ta del av ett utbildningsprogram ombord på det splitternya fartyget som också är världens största civila sjukhusfartyg. Programmet består av en rad olika kurser inom bland annat kirurgi, anestesi och sjuksköterskekompetens. Detta är de första av många utbildningstillfällen som alla berör ämnen som bidrar till säker kirurgisk vård. 

Dr. Juliette Tuakli krossar en vas med blommor mot Global Mercys stäv i samband med välsignelseceremonin.
Dr. Juliette Tuakli krossar en vas med blommor mot Global Mercys stäv i samband med välsignelseceremonin.

I anslutning till den första ceremonin vid Global Mercys ankomst till Dakar uppmärksammades att den globala välgörenhetsorganisationen Mercy Ships har verkat i Afrika i mer än 30 år. De avslutande ceremonierna var namngivning och välsignelse av fartyget. Vid dessa närvarade ett flertal nyckelpersoner från Mercy Ships, statliga dignitärer från olika afrikanska länder och representanter från partners såsom WHO Afrika, Johnson & Johnson och Smile Train. Från Sverige deltog Per Westling, vd Stena RoRo och Stefan Sonesson, Sverigechef Mercy Ships. 

Från Sverige deltog Tomas Fransson, Finance Director på Africa Mercy, Stefan Sonesson, Sverigechef Mercy Ships och Per Westling, vd Stena RoRo.
Från Sverige deltog Tomas Fransson, Finance Director på Africa Mercy, Stefan Sonesson, Sverigechef Mercy Ships och Per Westling, vd Stena RoRo.

Vid välsignelseceremonin sa Senegals generalsekreterare Dr Diop: ”Det är ett nöje för mig att vara här å presidentens vägnar. Vi är mycket hedrade och stolta över att stå som värdar för Global Mercys första ankomst till Afrika. Mitt land har, som ni vet, enorma kirurgiska behov. Tillgången till kirurgi är mycket begränsad och dyr. Sjukhusen är inte välutrustade och våra medicinska medarbetare är inte välutbildade. Mercy Ships kommer som en gåva.” 

Gert van de Weerdhof, Mercy Ships verkställande direktör tillsammans med Dr. Seringe Gueye Diop, Senegals presidentens rådgivare och Don Stephens, grundare av Mercy Ships.
Gert van de Weerdhof, Mercy Ships verkställande direktör tillsammans med Dr. Seringe Gueye Diop, Senegals presidentens rådgivare och Don Stephens, grundare av Mercy Ships.

Fördubblad kapacitet 

Gert van de Weerdhof, Mercy Ships verkställande direktör, tog vid och sa: "Detta är ett heligt ögonblick. Efter många års planering, förberedelser och partnerskap blir Global Mercy officiellt en del av Mercy Ships flotta, vilket fördubblar våra möjligheter att ge tillgång till säker och kostnadsfri kirurgi. Kirurgi som förändrar livet, inte bara för patienterna utan också för deras familjer och samhällen.” 

Han fortsatte: ”Vårt mål är att bidra med cirka 5 000 utbildningstimmar under Global Mercys första insats. Vi utnyttjar delar av sjukhusfartyget som vi vanligtvis inte kan använda för utbildning, vilket ger oss möjlighet att ge våra deltagare värdefulla erfarenheter. Vi ser också fram emot att återvända till Dakar 2023 för att fortsätta ge stöd och få se förstärkt kirurgisk kapacitet." 

Strategi för tillgång till säker kirurgi 

I samband med att Senegals president Macky Sall invigde Global Mercy åtog han sig att skynda på utvecklingen av tillgången till kirurgisk, obstetrisk och anestetisk vård i Afrikas nationer. Ombord på Global Mercy samlades representanter från Kamerun, Unionen Komorerna, Kongo-Brazzaville, Gambia, Guinea-Bissau och Senegal. Tillsammans godkände de en strategisk plan, som sträcker sig till år 2030, för förbättrad kirurgisk vård i de afrikanska nationerna. I dagsläget saknar uppskattningsvis 93 procent av invånarna i de afrikanska länderna söder om Sahara tillgång till säker kirurgi. 

Mercy Ships och dess partners i Afrika nyttjade Global Mercys första ankomst till Afrika till att gå samman i en unik strategisk insats för att förbättra tillgången till säker kirurgi på hela kontinenten. Insatsen inkluderar ett antal milstolpar. En av dem är Dakardeklarationen - en plan för att öka tillgången till kirurgisk, obstetrisk och anestesiologisk vård i hela Afrika och som president Macky Sall nu kommer att föra vidare till Afrikanska unionen. 

Fakta om Global Mercy 

Global Mercy är 174 meter lång, 28,6 meter bred och har plats för 200 patienter. Ombord finns sex operationssalar, ett laboratorium, allmänna öppenvårdskliniker, en tandvårdsklinik och en ögonklinik. Sjukhusavdelningen täcker en total yta på 7 000 kvadratmeter. Fartyget är också utrustat med mycket moderna utbildningsfaciliteter. När Global Mercy är i full drift kommer hon, dockad i hamn, att kunna hysa upp till 950 personer, inklusive besättningsmedlemmar och volontärer från hela världen. 

Under de kommande 50 åren förväntas Global Mercy medverka till att fler än 150 000 liv förändras enbart genom kirurgi. Varje sådan förändring representerar en person med ett namn, ett ansikte, en historia, en familj och ett syfte. Dessutom kommer tusentals afrikanska läkare att få utbildning och handledning i syfte att mångdubbla nyttan de kan göra i sina egna samhällen. 

Inspelningar av ceremonierna finns här: 

Stefan Sonesson

Stefan Sonesson

Sverigechef, Mercy Ships Sverige
Stanley Ekelund

Stanley Ekelund

Marketing Communications Manager

Birgitta Plyhm

PR, PLYHM KOMMUNIKATION AB

 

 

Få uppdateringar i din brevlåda

Genom att klicka på "Prenumerera" bekräftar jag att jag har läst och samtycker till Integritetspolicy.

Om Mercy Ships Sverige

Global hälsovård har under de två senaste decennierna fokuserats på enskilda sjukdomar, medan kirurgisk vård i låginkomstländer inte fått tillräcklig uppmärksamhet. Bristen på säker kirurgi leder till nästan 17 miljoner dödsfall per år. 

Mercy Ships ger, via sina sjukhusfartyg, gratis högklassig sjukvård, uppbyggnad av sjukvårdskapacitet och hållbar utveckling till dem med minst resurser. Mercy Ships grundades av Don och Deyon Stephens 1978 och har sedan dess arbetat i fler än 55 utvecklingsländer, bidragit med vård och utveckling till ett värde av över 17 miljarder kronor och behandlat fler än 2,8 miljoner människor. Besättningen på fartygen utgörs av cirka 1 200 volontärer per år från fler än 60 länder. De är kirurger, tandläkare, sjuksköterskor, vårdutbildare, lärare, kockar, sjömän, ingenjörer och jordbruksexperter som ger av sin tid och kompetens. Med kontor i 16 länder och ett afrikanskt center strävar Mercy Ships efter att göra skillnad för individer och bistå nationer.

Kontakt

Box 7008 SE-402 31 Göteborg

+46317766936

[email protected]

www.mercyships.se