Africa Mercy åter till Dakar

Senegal och Mercy Ships samarbetar för att uppfylla löften om vård.

SNC220201_AFM_ARRIVAL_CB002_MID.jpg

Igår återkom sjukhusfartyget Africa Mercy till Senegal för att fortsätta utföra operationer och utbilda lokal vårdpersonal. Välgörenhetsorganisationen Mercy Ships, som står bakom sjukhusfartyget, fick i mars 2020 avbryta sitt uppdrag i Senegal på grund av pandemin. Nu återupptas det viktiga arbetet.

Vid Africa Mercys ankomst till Dakars hamn hölls en ceremoni, ledd av dr Serigne Gueye Diop, rådgivare till Senegals president Macky Sall. Han välkomnade besättningen och deras stöd i arbetet med fortsatt utveckling av Senegals hälso- och sjukvård.

 

”Vi är väldigt glada att äntligen vara tillbaka i Senegal för att fortsätta och slutföra det viktiga uppdrag som vi fick pausa på grund av pandemin. För Mercy Ships volontärer ombord handlar det om att hjälpa en människa i taget med livsförvandlande operationer, samtidigt som vi får vara med att utbilda lokal vårdpersonal. Tacksamheten och glädjen är stor över att få möta alla härliga människor i Senegal igen!” säger Stefan Sonesson, Sverigechef Mercy Ships.

Mercy Ships har sedan i oktober 2021 arbetat med att förbereda omstarten. En patientuttagningsgrupp har besökt Senegals alla 14 regioner för att återknyta kontakten med patienter vars planerade vård på Africa Mercy fick ställas in när pandemin i mars 2020 gjorde att sjukhusfartyget fick lämna Dakar. I samarbete med regionernas chefsläkare har nu fler än 1 000 patienter i behov av kirurgi valts ut för behandling. Patienter som skulle ha fått hjälp före pandemin har prioriterats.

”Mercy Ships har aldrig riktigt lämnat Senegal, men det är en ära och en välsignelse att nu få återvända med vårt fartyg. Vår återkomst har möjliggjorts genom vårt partnerskap med den senegalesiska regeringen som har fortsatt under denna utmanande tid. Jag vill rikta ett särskilt tack till president Macky Sall. Tack vare hans vänskap och stöd kan vi återigen bidra med hopp och läkedom till Senegal”, säger Gert van der Weerdhof, CEO för Mercy Ships International.

Operationerna på fartyget, utbildning och mentorskap ges utan kostnad för patienter och lokal vårdpersonal. Detta är möjligt tack vare donationer från partnerorganisationer och privatpersoner.

I maj 2020 fick Mercy Ships ledningsgrupp besök av rådgivaren till Senegals president, dr Diop. Han betonade då de nära band som byggts upp mellan Mercy Ships och Senegal genom det diplomatiska arbete som utförts av chefen för Mercy Ships Afrikakontor, doktor Pierre M´Pele.

Dr Diop riktade sig också till Mercy Ships alla volontärer:

”Jag vill tacka alla volontärer. Vi hyser stor beundran för alla de människor från hela världen som ansluter sig till Mercy Ships för att ge gratis vård och kirurgi. Det är hjälp som gör nytta länge. Förutom att patienterna får ett nytt liv bidrar ni till framtiden genom att utbilda våra läkare, kirurger och sjuksköterskor.”

Även om Senegal har ett stabilt hälso- och sjukvårdssystem så finns det behov av uppbyggnad av kapaciteten och av operationer. Tillgången till vård är särskilt begränsad på landsbygden där cirka 55 procent av befolkningen (ca 8,8 miljoner människor) bor.

Detta är fjärde gången som Mercy Ships välkomnas till hamnen i Dakar. Planen är nu att Africa Mercy ska vara kvar i Senegal under hela 2022.

Stefan Sonesson

Stefan Sonesson

Sverigechef, Mercy Ships Sverige
Stanley Ekelund

Stanley Ekelund

Marketing Communications Manager

Birgitta Plyhm

PR, PLYHM KOMMUNIKATION AB

 

 

Få uppdateringar i din brevlåda

Genom att klicka på "Prenumerera" bekräftar jag att jag har läst och samtycker till Integritetspolicy.

Om Mercy Ships Sverige

Global hälsovård har under de två senaste decennierna fokuserats på enskilda sjukdomar, medan kirurgisk vård i låginkomstländer inte fått tillräcklig uppmärksamhet. Bristen på säker kirurgi leder till nästan 17 miljoner dödsfall per år. 

Mercy Ships ger, via sina sjukhusfartyg, gratis högklassig sjukvård, uppbyggnad av sjukvårdskapacitet och hållbar utveckling till dem med minst resurser. Mercy Ships grundades av Don och Deyon Stephens 1978 och har sedan dess arbetat i fler än 55 utvecklingsländer, bidragit med vård och utveckling till ett värde av över 17 miljarder kronor och behandlat fler än 2,8 miljoner människor. Besättningen på fartygen utgörs av cirka 1 200 volontärer per år från fler än 60 länder. De är kirurger, tandläkare, sjuksköterskor, vårdutbildare, lärare, kockar, sjömän, ingenjörer och jordbruksexperter som ger av sin tid och kompetens. Med kontor i 16 länder och ett afrikanskt center strävar Mercy Ships efter att göra skillnad för individer och bistå nationer.

Kontakt

Box 7008 SE-402 31 Göteborg

+46317766936

[email protected]

www.mercyships.se